Tildas 3-årskalas!

Efter nästan en vecka av influensa här hemma kan jag äntligen publicera förra helgens kalasbilder. En lyckad kväll med många trötta deltagare då influensan varit på besök hos fler.

Jag hade lovat Tilda en barbietårta och eftersom jag inte visste hur många som kunde komma på kalaset tog jag det säkra före det osäkra och gjorde en stor tårta. Jag såg det som en chans att äntligen få prova att göra en våningstårta! Det blev ingen kanonfinish eftersom jag inte kände mig helt hundra men hon fick sin barbietårta i alla fall :)


Tårtan innehöll ljusa, hembakta bottnar, hallonmousse, dumlefluff ochchokladkräm.

Och så en bild på kalasbordet :)


Bättre sent än aldrig!
Nu håller vi tummarna för att resten av familjen blir friska snart också.

Cake pops!

I helgen blir det kalas!
Bullarna är bakade och tårtan är förberedd. Idag har jag också bakat dessa fina färgklickar!



Cake pops: ca 20st
1 pkt Ballerina- eller Marylandkakor
100g philadelphiaost, naturell
100g vit blockchoklad

Grillspett
strössel

Krossa kakorna, jag använde en mortel och stötte kakorna med.
Blanda samman smulorna med philadelphiaosten till en kletig deg.
Rulla till bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper eller liknande.
Dela grillspetten på mitten och tryck i dem i bollarna. Ställ dem kallt i ca 1h.



Smält chokladen och låt den svalna något. Doppa bollarna i chokladen och sen i det strössel du valt som topping. Tryck ner cake popsen i ett oasisblock. Jag valde att slå in mitt oasisblock med presentpapper för att få ett kalasigare utseende :) Har du inte tillgång till ett oasisblock kan du trycka ner spetten i ett glas fyllt med strösocker.

Imorgon ska de ätas upp! Då kommer också bild på tårtan och hela kalasbordet!

Go kväll!


Prinsesslott till min "lilla" Tilda

Igår fyllde min yngsta dotter Tilda 3 år! Jag säger som de flesta föräldrar "tänk va fort tiden går". Helt ofattbart. Hon var oerhört nöjd med sin dag och tackar alla besökare för fina presenter och gott sällskap.

Eftersom vi var lediga igår ville de fira henne på dagis idag. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att baka en tårta. Tanken var att jag skulle göra något enkelt, men så blev jag sugen på att testa något nytt. Jag hade tidigare läst att man kunde använda Rice Krispies Treat till större dekorationer och nu blev det äntligen tillfälle att testa :)
Tornen på slottet är gjorda av Rice Krispies Treat och glasstrutar. Inte världens bästa resultat då de blev ganska buckliga, men det är ju trots allt första gången jag testar det ;)

Recept på Rice Krispies Treat hittar du längst ner i detta inlägg. Kan tillägga att det går utmärkt att baka dessa söta godbitar som kakor också, inte bara till dekorationer.


Tårtan innehöll ljusa bottnar, blåbärs- och vit chokladmousse.

Grattis vårt älskade lilla busfrö!

Rice Krispies Treat: 
2  msk smör
150g minimarshmallows
7-8 dl Rice Krispies
Om treatsen ska ätas som kakor kan de smaksättas med hackad choklad eller toskad frukt.

Smält smöret i en kastrull. Lägg i marshmallowsen och låt dem smäta på svag värme under omrörning.
Ta bort kastrullen från plattan när allt har smält, häll i Rice Krispies och eventuell smaksättning. Rör om tills allt har blandats ordentligt.
Häll ut smeten på ett bakplåtspapper.

Ska du ha treatsen som kakor kan du breda ut smeten över bakplåtspappret och låta den kallna för att sedan skära den i önskad storlek. Kakorna förvaras i burk med tätslutande lock i 2-3 dagar.

Vill du använda smeten till dekorationer bör du forma massan medan den fortfarande är varm. Detta görs bäst med blöta händer. Om dekorationen ska gå att äta bör den göras tidigast 3 dagar i förväg. Om den däremot är tänkt som enbart dekoration kan den göras flera veckor i förväg.

Lycka till!


Smurftårta till Axel!

Idag åts alltså helgens andra smurftårta upp och här är den.



     

Tårtan innehöll ljusa, hembakta bottnar, hallonmousse och chokladgrädde.

Grattis i förskott Axel! Hoppas kalaset gick bra :)

Smurfar för hela slanten!

Idag har jag färdigställt två tårtor till två olika personer. Det lustiga var att båda tårtorna skulle ha smurftema :)
Smurftema var en nyhet för mig så det tog en stund innan jag bestämde mig för hur de skulle se ut. När jag väl fick sätta igång var jag så full av iver att jag nästan glömde bort att jag hade gäster att fixa middag till. Mat fick dem i alla fall, även om den blev något försenad ;)

Här är en av tårtorna! Den andra ska inte serveras förrän imorgon och läggs därför inte ut förrän då.

Tårtan innehåller ljusa bottnar, hallonmousse och glasscreme.

Grattis Frida!
Hoppas kalaset gick bra och att du fick många fina paket.

Makroner fyllda med chokladkräm



Mandelmjöl...hmm...det måste finnas mandelmjöl här någonstans!
Som jag letade på butikshyllor innan jag insåg att jag måste mala själv för att få mitt mjöl. Jag anser mig numera vara ganska van i köket men detta hade jag helt missat ;)
Ja, ja...åkte hem till svärmor á la min privata gårdsbutik, och fick med mig en mandelkvarn hem. Sen var det bara att börja!

Idag var det andra gången jag provade att baka dessa godbitar. Jag gjorde ett försök att färga dem lila men som ni ser försvann färgen på vägen. De blev heller inte så släta och fina som de brukar vara i receptböckerna, men goda blev dem i alla fall!

25st
125 g hackad sötmandel att mala
4 äggvitor
2 msk strösocker
4 dl florsocker

Chokladkräm:
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
2 msk kakao
1 äggula
(ev: 1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Mal mandeln.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispningen. Marängsmeten bör vispas i minst 4 minuter. Smeten ska bli blank och styv.

Sikta ner florsockret, lite i taget, och rör försiktigt. Vänd sedan ner mandelmjölet, även det lite i taget. Rör du för hårt kommer fluffigheten i smeten att försvinna vilket gör att kakorna blir platta.

Spritsa ut 50 små kakor, lika stora som en femkrona i diameter, på två bakpappersklädda plåtar. Låt dem vila i 30 minuter. Gräddar du dem direkt kommer de spricka.
Grädda i 150° i nedre delen av ugnen i ca 20 min. De är klara när de släpper från pappret utan att gå sönder.
Kakan ska vara spröd utanpå och seg inuti. Låt dem svalna.

Smörkrämen:
Rör ihop ingredienserna till smörkrämen. Bred en klick smörkräm på hälften av makronerna, använd resterande delar till lock. Förvara dem i en burk med tätslutande lock i kylskåpet.
Kakorna går utmärkt att förbereda dagen innan de ska ätas!

Lycka till och hoppas det smakar :)

Pingu- & Elfsborgstårta!

Äntligen fick jag baka igen!

Denna gången blev det en kombinerad tårta. Pingu och Elfsborg skulle det vara då det var två personer som skulle firas. Elfsborg, detta fantastiska fotbollslag från Borås, har nu fått en ny supporter i form av en pingvin :)



                             

Tårtan innehåller ljusa bottnar, hallon- & blåbärsmousse och glasscreme.

Hoppas kalaset går bra och att det inte kommer allt för många Elfsborgsmotståndare!

RSS 2.0